Στο Νέο φρούριο της Κέρκυρας (μετά από παραχώρηση του Δήμου Κεκρυραίων) πρόκειται να ιδρυθεί Μουσείο Τυπογραφίας από το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Πειραιώς.
Στην Κέρκυρα λειτούργησε (1798, Δημοκρατικοί Γάλλοι) το πρώτο ελληνικό τυπογραφείο, με μεγάλη δραστηριότητα. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι γύρω στους 1300 τίτλους που τυπώθηκαν μεταξύ του 1798 και του 1848, οι 800 είχαν τυπωθεί στην Κέρκυρα, οι 300 στην Ζάκυνθο και οι 200 στην Κεφαλονιά, ενώ είναι γνωστή η περίπτωση του λιθογραφείου του Γερ. Ασπιώτη και του γιου του Κων/νου (1844-1964), που το 1928 συγχωνεύθηκε με την ανώνυμη Εταιρία Ασπιώτη ΕΛΚΑ.
Το Μουσείο της Τεχνολογίας της Ελληνικής Τυπογραφίας θα αναφέρεται στην τεχνολογία της ελληνικής τυπογραφίας από τον 15ο έως τον 20ο αιώνα, η οποία γνώρισε ιδιαίτερη ανάπτυξη στα Επτάνησα.
Οι θεματικοί άξονες του μουσείου είναι: α) η χάραξη και η χύτευση ελληνικών στοιχείων και κοσμημάτων, β) η στοιχειοθεσία και η σελιδοποίηση, η χειροστοιχειοθεσία, η λινοτυπία και η μονοτυπία, γ) η ξυλογραφία, η χαλκογραφία, η λιθογραφία, η χρωμολιθογραφία και η τσιγκογραφία και δ) τα πιεστήρια, δηλαδή οι εκτυπωτικές μηχανές διαφόρων τύπων (επίπεδα, κάθετα, κυλινδρικά) από ποικίλα υλικά (ξύλινα, ξύλινα με μεταλλικά εξαρτήματα, μεταλλικά) και διαφορετικών φάσεων τεχνολογικής εξέλιξης (χειροκίνητα, ατμοκίνητα, ηλεκτροκίνητα). Στο Μουσείο θα περιλαμβάνεται επίσης και ενότητα της κατασκευής του χαρτιού.Τέλος ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να κατασκευάζει χαρτί στο οποίο στη συνέχεια θα δύναται να επιχειρεί την εκτύπωσή του.
Δείτε και από τον Pathfinder κι άλλες προσπάθειες του ίδιου φορέα για δημιουργία θεματικών μουσείων και σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Ενδιαφέρον το σχετικό video.
Δείτε και από τον Pathfinder κι άλλες προσπάθειες του ίδιου φορέα για δημιουργία θεματικών μουσείων και σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Ενδιαφέρον το σχετικό video.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου