Παρασκευή, 21 Αυγούστου 2009

Μάθημα ιστορίας... στις γειτονιές της πόλης

Πολύ ενδιαφέρουσα βρήκα την πρωτοβουλία του (παλιότερου όπως πληροφορήθηκα) Δήμαρχου της Κομοτηνής. Η φετινή μας τουρνέ περιλάμβανε Θράκη και Σαμοθράκη.
Στην Κομοτηνή, λοιπόν, στις ταμπέλες των οδών κάτω από το όνομα υπάρχουν σύντομες ιστορικές πληροφορίες γι' αυτό. Αφού κρίθηκε ένα πρόσωπο, μια ιδέα, ένα ιστορικό γεγονός κλπ άξιο να παραμείνει στην καθημερινότητά μας ονοματοδοτώντας μιαν οδό, καλό είναι να γνωρίζουμε δυο στοιχεία γι' αυτό.

Επειδή η πόλη είναι και πρέπει να παραμένει ζωντανό στοιχείο της ζωής, επομένως και της εκπαίδευσης, θα μπορούσαμε λ.χ. στα πλαίσια μιας εργασίας να ζητήσουμε από τους μαθητές μας να ταξινομήσουν θεματολογικά κάποιες οδούς με βάση διαφορετικά κάθε φορά κριτήρια: π.χ. Έλληνες πολιτικοί που έπαιξαν ρόλο στους Βαλκανικούς πολέμους, μαρτυρικές πόλεις της Ελλάδας, ήρωες κινημάτων-επαναστάσεων, καλλιτέχνες, μουσικοί, γλύπτες, ποιητές της τάδε περιόδου, προσωπικότητες που διακρίθηκαν στον πνευματικό στίβο στο Μεσοπόλεμο κ.ά.
Κάθε τόπος έχει και τις δικές του βέβαια προσωπικότητες, γεγονότα κλπ. Εδώ στην Κέρκυρα, λίγοι μάλλον γνωρίζουμε λίγα για το έργο, το ρόλο, την "πολιτεία" των προσωπικοτήτων που κοσμούν με το όνομά τους τις οδούς της πόλης μας. Παίζοντας το παιχνίδι της πόλης με ΤΠΕ τα παιδιά αποκτούν την ικανότητα να διακρίνουν και να ταξινομούν βάσει κριτηρίων ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα, να αποκτούν συνείδηση της χρονικής σειράς των ιστορικών γεγονότων, αποκτούν ερευνητικό πνεύμα, ενώ δίνεται και το έναυσμα να διερευνήσουν σε βάθος πρόσωπα, πράγματα, γεγονότα που τους γοητεύουν, που έπαιξαν ρόλο στην ιστορία της πατρίδας τους, στην ιδιαίτερη πατρίδα τους ακόμα και στην καθημερινότητά τους.
Φανταστείτε (απευθύνομαι στους Κερκυραίους) μια τέτοια εργασία-παιχνίδι στο ιστορικό κέντρο της πόλης και στο Καμπιέλο (εκεί, θα κερδίζει πόντους η ομάδα που καταφέρνει να προσανατολιστεί και να τελειώσει πιο γρήγορα).
Ας "ανάψουν" οι χάρτες οι ηλεκτρονικοί χάρτες. (με Internet Explorer).
Οι φωτό είναι από την πόλη της Κομοτηνής. Πόσο άραγε θα κόστιζε μια ανάλογη πρωτοβουλία κι εδώ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails