Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Ψηφιοποιημένα κινηματογραφικά αρχεία

Το ψηφιακό αρχείο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου μας υποδέχεται με το μότο του Οδυσσέα Ελύτη:

Ανάγκη να μετατρεπόμαστε διαρκώς σε εικόνα

           Η ψηφιοποίηση, η αρχειοποίηση και η θεματική ταξινόμηση πρωτότυπου κινηματογραφικού υλικού είναι ένας πραγματικός θησαυρός.


            Καθένας πλέον μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυθεντικό κινηματογραφικό υλικό (ντοκιμαντέρ, παρουσιάσεις επικαίρων, αποσπάσματα ταινιών κ.ά.) θεματοποιημένο (επομένως εύκολο στην αναζήτηση) και με όλες τις δυνατότητες που μας παρέχει πλέον η ψηφιακή επεξεργασία τους.


            Ο προγραμματισμός και η δημιουργία μιας ταινίας στα πλαίσια μιας σχολικής εργασίας (project) μπορεί τελικά να αποδειχθεί άριστο παιδαγωγικό μέσο, όπου οι ΤΠΕ και η προηγμένη χρήση τους στη διαδικασία μάθησης μπορούν να υποστηρίζουν την ανακάλυψη της γνώσης με την κατατριβή στην πρωτογενή έρευνα αλλά και να δώσουν εξαιρετικά ερεθίσματα πρωτότυπης δημιουργικής  έκφρασης. (Περισσότερα γι’ αυτά σε μελλοντικές αναρτήσεις).
            Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο ακούγεται. Εξοικείωση των μαθητών κυρίως με μερικά εργαλεία κατεβάσματος  αρχείων και κάποιους μετατροπείς αρχείων ήχου και εικόνας (converters) και κατόπιν με το Movie Maker ή άλλο λογισμικό επεξεργασίας video και αφήστε τη δημιουργικότητα των μαθητών σας να αναπτυχθεί...

Συγκεκριμένα, μπορείτε να αναζητήσετε άφθονο υλικό:



            Και στους δύο πρώτους ιστοχώρους μπορείτε να αναζητήσετε υλικό χρησιμοποιώντας κατάλληλους τελεστές αναζήτησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails