Τετάρτη 20 Αυγούστου 2008

Οι Όρνιθες του Αριστοφάνη στην Κέρκυρα (27 Αυγούστου)

Μία μοναδική παράσταση από το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν. Πρόκειται για τη θρυλική παράσταση «Όρνιθες» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία του Κάρολου Κουν, κοστούμια Γιάννη Τσαρούχη, με τη μαγεία της μουσικής του ανεπανάληπτου Μάνου Χατζιδάκι.
Η χορογραφία ήταν της Ζουζού Νικολούδη και η μετάφραση-διασκευή του Βασίλη Ρώτα.

Οι «Όρνιθες» του Κουν είχαν ανέβει πρώτη φορά το 1959 στο Φεστιβάλ Αθηνών στο Ηρώδειο, όμως η τότε κυβέρνηση (μετά από παρέμβαση του Κ. Τσάτσου) έκοψε απότομα τις παραστάσεις, γιατί θεώρησε πως προσέβαλε τα χρηστά ήθη της εποχής, στην πραγματικότητα η παράσταση σχολίαζε τα κακώς κείμενα και ενοχλούσε. Έκτοτε οι γελοιογράφοι δίπλα στην καρικατούρα του Κων/νου Τσάτσου ζωγράφιζαν και κότες...

Πάρτε μια γεύση από την παράσταση του 1959.

Τρεις γενιές ηθοποιών του Θεάτρου Τέχνης δούλεψαν για να ζωντανέψουν ξανά μια από τις ιστορικότερες παραστάσεις του ελληνικού θεάτρου, με τη διεθνή αναγνώριση. Ο Νίκος Μπουσδούκος και ο Ηλίας Λογοθέτης, που πήραν μέρος στις θρυλικές παραστάσεις του Παρισιού και του Λονδίνου, ο Γιάννης Καρατζογιάννης, με τους νεότερους Δημήτρη Δεγαΐτη και Κώστα Βελέντζα, μαζί με έξι από τους χορευτές της Ζουζούς Νικολούδη και πολλούς άλλους νεότερους ηθοποιούς του Θεάτρου Τέχνης, «πατούν» στα ίχνη των σπουδαίων ηθοποιών, που κατά καιρούς αναβίωσαν τη θρυλική παράσταση, από το 1959, που παρουσιάστηκε επεισοδιακά στο Ηρώδειο.
Είναι η τρίτη αναβίωση χωρίς τη φυσική παρουσία του Καρόλου Κουν και η πρώτη που δεν είναι στη ζωή ούτε ένας από τους δημιουργούς της, ο Κάρολος Κουν, ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Μάνoς Χατζιδάκις και η Ζουζού Νικολούδη, αλλά ούτε ο Γιώργος Λαζάνης και ο Μίμης Κουγιουμτζής που είχαν αναλάβει την αναβίωση των δύο προηγούμενων παραστάσεων.

Περισσότερα δείτε στην ιστοσελίδα του Θεάτρου Τέχνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails