Τετάρτη 27 Αυγούστου 2008

Πάμε επίσκεψη στο Μουσείο; Ας διαβάσουμε πρώτα...

Πρόκειται να επισκεφτούμε στα πλαίσια μιας εκπαιδευτικής εκδρομής με την τάξη μας ένα Μουσείο ή να οργανώσουμε ένα σχέδιο εργασίας (project) με θέμα την τέχνη και να γνωρίσουμε (ψηφιακά – ηλεκτρονικά) χαρακτηριστικά έργα.
Ένας ενδιαφέρον ιστότοπος είναι η Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ι. Λάτση
Εδώ θα βρούμε τον Κύκλο των Μουσείων από όπου μπορούμε να φυλλομετρήσουμε το αντίστοιχο e-book από τα διαθέσιμα Μουσεία. Από αυτό μπορούμε να πάρουμε κείμενα, πληροφορίες, φωτογραφίες τις οποίες μπορούμε να αξιοποιήσουμε.
Επίσης διατίθεται και ο Κύκλος των Τεχνών με e-books με μερικές ενδιαφέρουσες εκδόσεις για την τέχνη.
Το Ίδρυμα Ι. Λάτση υποστηρίζει επίσης και τον Ελληνομνήμονα, μια ψηφιακή βιβλιοθήκη η οποία περιέχει όλα τα φιλοσοφικά και επιστημονικά κείμενα γραμμένα στην ελληνική γλώσσα από το 1600 έως το 1821.
Στα πλαίσια του Ελληνομνήμονα το Εργαστήριο Ηλεκτρονικής Επεξεργασίας Ιστορικών Αρχείων του Τμήματος Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών ανέλαβε να υλοποιήσει ψηφιοποίηση των χειρογράφων της ίδιας περιόδου. Τα αρχεία αφορούν τη φιλοσοφική και επιστημονική παραγωγή στον ελληνικό χώρο, κυρίως από το 17ο αιώνα και εντεύθεν. Επίσης, αφορούν περιοχές της νεότερης ελληνικής ιστορίας για τις οποίες υπάρχει έλλειψη ή μεγάλη διασπορά των σχετικών τεκμηρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails