Χιούμορ:
Δηκτικότητα:
Αμφισβήτηση:
Επιφύλαξη:
Ενθουσιασμό:
Παρηγόρια:
Θυμηδία:
Απαξίωση:
Θαυμασμό:
Κατανόηση:
Απέχθεια:
Συμπάθεια:
Απορία:
Ειρωνεία:
Άλλο:....
Προβληματισμοί
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μπαμπινιώτης έθεσε ορισμένους προβληματισμούς σχετικά με την αναμόρφωση του λυκείου και την εισαγωγή στα ΑΕΙ, εστιάζοντας σε σημεία όπως:
Λέγοντας «ποντιακή» εννοούμε ότι τα άρθρα της συγκεκριμένης εγκυκλοπαίδειας γράφονται αποκλειστικά στην ποντιακή διάλεκτο. Στόχος είναι φυσικά, να γίνει ένας συνδυασμός της νέας τεχνολογίας και της παλιάς συνήθειας (παράδοσης, γνώσης και ιστορίας) με το καλύτερο δυνατό τρόπο. Έτσι ώστε να μπορεί να ανατρέχει στο εξής ο κάθε ενδιαφερόμενος, που θέλει να εξασκήσει τις γνώσεις του στην ποντιακή διάλεκτο και παράλληλα να καλυφθούν κυρίως τα «ποντιακά θέματα» και όχι μόνο.
Η Ποντιακή Wikipedia («ανοιχτόν εγκυκλοπαίδεια ντο γράφκεται και τρανείν απ' ατείνς που θέλνε») δημιουργήθηκε από το μηδέν και σήμερα μετά από 17 μήνες λειτουργίας της, κατάφερε έχει τη δική της στέγη και να περιέχει 165 άρθρα.
Η βασική ιδέα του Μπέρνερς-Λι στηρίχθηκε στην σύνδεση μεγάλων υπολογιστικών συστημάτων και προσωπικών υολογιστών (PC) μέσω μιας νέας «γλώσσας», του hypertext, έτσι ώστε να γίνεται ευκολότερη η διαχείριση μεγάλου όγκου πληροφοριών. Για το σκοπό αυτό δημιούργησε ένα πρόγραμμα ανάγνωσης της πληροφορίας (browser) με το οποίο ο χρήστης θα μπορεί να βλέπει ηλεκτρονικές «σελίδες» και να μεταφέρεται από τη μία στην άλλη με τη χρήση ενεργών συνδέσμων (links).
Ο πρώτος ηλεκτρονικός ιστότοπος (web site) στην ιστορία του Web ήταν το Info.cern.ch και ήταν εγκατεστημένη σε ένα υπολογιστή τύπου NeXT στο CERN και η πρώτη ηλεκτρονική σελίδα είχε τη διεύθυνση http://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html και περιλάμβανε πληροφορίες για το πρόγραμμα.
Το 1991 εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι, εκτός CERN, server στην Ευρώπη και προς το τέλος της χρονιάς εγκαταστάθηκε ο πρώτος web server στις ΗΠΑ, στο πανεπιστήμιο του Stanford. Την ίδια χρονιά κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα μη-πανεπιστημιακά web site (π.χ. το www.worldbank.org) ενώ η Τζέιν Αρμουρ Πόλι επινοεί τον όρο «σερφάρω στο internet» («Surfing the Internet»).
Μεγάλες εφημερίδες όπως οι New York Times, ο Guardian, η Le Monde κάνουν ευρύτερα γνωστό το νέο μέσο με δημοσιεύματά τους το 1993. Ο ρυθμός ανάπτυξης του WWW αγγίζει το πρωτοφανές ποσοστό του 341% ανά έτος, ξεπερνώντας ακόμη και αυτή την εξάπλωση των τηλεφωνικών επικοινωνιών στις αρχές του 20ου αιώνα.
Το 1994 δύο φοιτητές του Stanford δημιουργούν το Yahoo κάνοντας το χόμπι τους επάγγελμα. Την ίδια χρονιά ανοίγει το Amazon, το πρώτο online βιβλιοπωλείο στην ιστορία του διαδικτύου.
Σήμερα υπάρχουν πάνω από 80 εκατομμύρια ενεργά web site, δεκάδες εκατομμύρια ιστολόγια και εκαντοντάδες εκατομμύρια χρήστες από όλες τις χώρες του κόσμου.
Πηγή: Ελευθεροτυπία
Δείτε την πρώτη ιστοσελίδα στο www.
Με την Amazon να ρίχνει στην αγορά το δεύτερο μοντέλο της Kindle και το αφεντικό της εταιρείας, Jeff Bezos να δηλώνει ότι ακόμα και εν μέσω της οικονομικής κρίσης «υπάρχουν άνθρωποι που αγοράζουν Kindles», το μέλλον του ψηφιακού βιβλίου μοιάζει να είναι ευοίωνο. Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το Associated Press, τα ψηφιακά βιβλία (οι ψηφιοποιημένες εκδόσεις βιβλίων) δεν ξεπερνούν ακόμη το 1% των συνολικών πωλήσεων.
«Το βιβλίο είναι ενδεχομένως το τελευταίο κλασικό αντικείμενο το οποίο δεν το έχει αγγίξει η τεχνολογία», σχολιάζει ο Στυλιανός Κατέχης και διευκρινίζει: «Δεν πιστεύω προσωπικά ότι θα πάψουμε να έχουμε βιβλία τυπωμένα. Εκτιμώ ότι, παράλληλα με τα βιβλία, σιγά-σιγά θα έχουμε και τις συσκευές ανάγνωσης τους. Στο μέλλον τα βιβλία θα είναι διαθέσιμα πρώτα για συσκευές ανάγνωσης και μετά στα βιβλιοπωλεία».
Ήδη, οι πρώτες εκδοτικές απόπειρες προσφοράς ψηφιακών βιβλίων στην Ελλάδα είναι πραγματικότητα. Αν και ανήσυχοι για το τι μπορεί να επιφέρει η νέα τεχνολογία δημιουργίας και ανάγνωσης των βιβλίων και περιοδικών, εκδότες και στελέχη εκδοτικών οίκων μίλησαν πρόσφατα στην «K» και παραδέχτηκαν ότι υπάρχουν πλεονεκτήματα στη διαμορφούμενη αυτή αγορά. Επανάληψη στις αγορές και άνοιγμα ενός «οροθετημένου» κοινού είναι μερικές από τις ευοίωνες προοπτικές που βλέπουν οι ελληνικοί εκδοτικοί οίκοι.
![]() ![]() |
Από την άλλη μεριά η ανάγνωση ψηφιακών βιβλίων σε συσκευές ανάγνωσης είναι μια σχετικά πρόσφατη αγορά η οποία εξελίχτηκε παράλληλα με την τεχνολογία του ηλεκτρονικού χαρτιού. Μ' αυτήν την τεχνολογία, το κείμενο ή η εικόνα εξακολουθούν να φαίνονται στο ηλεκτρονικό χαρτί ακόμα και όταν τελειώσει η μπαταρία. Παράλληλα, δεν είναι απαραίτητη η ύπαρξη εσωτερικού φωτισμού όπως στις οθόνες της τηλεόρασης του υπολογιστή.
Βλέποντας το videο είναι αισθητή η άνεση ανάγνωσης του βιβλίου στη συσκευή από οποιαδήποτε γωνία, ακόμα και υπό το φως του ήλιου. Όπως μας πληροφορεί ο κ. Κατέχης, η οθόνη του BeBook ήταν αποτέλεσμα έρευνας του MIT.
Προσωπικός αναγνώστης ψηφιακών βιβλίων ο Στυλιανός Κατέχης μιλά για τα πλεονεκτήματα του «BeBook» και δε διστάζει να παραδεχτεί τον ρομαντισμό που διέπει την ανάγνωση του κλασικού βιβλίου. Ωστόσο, επιβεβαιώνει τη δημιουργία μιας νέας «αγοράς-γενιάς» αναγνωστών στο ευρωπαϊκό έδαφος.
«Το εντυπωσιακό είναι ότι, ενώ θα περίμενε κανείς να βρει ανταπόκριση μόνο σε άτομα ηλικίας 16-25 ετών -άντρες που ασχολούνται με gadgets- λόγω της ευκολίας του βρήκε ευρύτερη ανταπόκριση», επισημαίνει. «Η πρώτη χώρα που είχε σημαντική κίνηση στις συσκευές ανάγνωσης ψηφιακών βιβλίων, ήταν η Ολλανδία. Αμέσως ακολούθησαν, το Βέλγιο, η Γερμανία και η Αγγλία», καταλήγει.
Πηγή: Καθημερινή
Δείτε τη σελίδα του Bebook και δοκιμάστε το online.