Σάββατο 7 Μαρτίου 2009

Το ψηφιακό βιβλίο. Μια βιβλιοθήκη στο χέρι σας.

Με την Amazon να ρίχνει στην αγορά το δεύτερο μοντέλο της Kindle και το αφεντικό της εταιρείας, Jeff Bezos να δηλώνει ότι ακόμα και εν μέσω της οικονομικής κρίσης «υπάρχουν άνθρωποι που αγοράζουν Kindles», το μέλλον του ψηφιακού βιβλίου μοιάζει να είναι ευοίωνο. Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το Associated Press, τα ψηφιακά βιβλία (οι ψηφιοποιημένες εκδόσεις βιβλίων) δεν ξεπερνούν ακόμη το 1% των συνολικών πωλήσεων.

Από τη μια, η γνώριμη -από την περίπτωση της μουσικής βιομηχανίας- νευρικότητα που εμφανίζουν εκδότες και συγγραφείς για ζητήματα απόδοσης πνευματικών δικαιωμάτων και από την άλλη, η πρόσφατη συμφωνία Google και Ένωσης Αμερικανών Εκδοτών-Αμερικανικής Εταιρείας Συγγραφέων συνθέτουν μια αγορά που βρίσκεται υπό διαμόρφωση.

«Το βιβλίο είναι ενδεχομένως το τελευταίο κλασικό αντικείμενο το οποίο δεν το έχει αγγίξει η τεχνολογία», σχολιάζει ο Στυλιανός Κατέχης και διευκρινίζει: «Δεν πιστεύω προσωπικά ότι θα πάψουμε να έχουμε βιβλία τυπωμένα. Εκτιμώ ότι, παράλληλα με τα βιβλία, σιγά-σιγά θα έχουμε και τις συσκευές ανάγνωσης τους. Στο μέλλον τα βιβλία θα είναι διαθέσιμα πρώτα για συσκευές ανάγνωσης και μετά στα βιβλιοπωλεία».

Ήδη, οι πρώτες εκδοτικές απόπειρες προσφοράς ψηφιακών βιβλίων στην Ελλάδα είναι πραγματικότητα. Αν και ανήσυχοι για το τι μπορεί να επιφέρει η νέα τεχνολογία δημιουργίας και ανάγνωσης των βιβλίων και περιοδικών, εκδότες και στελέχη εκδοτικών οίκων μίλησαν πρόσφατα στην «K» και παραδέχτηκαν ότι υπάρχουν πλεονεκτήματα στη διαμορφούμενη αυτή αγορά. Επανάληψη στις αγορές και άνοιγμα ενός «οροθετημένου» κοινού είναι μερικές από τις ευοίωνες προοπτικές που βλέπουν οι ελληνικοί εκδοτικοί οίκοι.

Από την άλλη μεριά η ανάγνωση ψηφιακών βιβλίων σε συσκευές ανάγνωσης είναι μια σχετικά πρόσφατη αγορά η οποία εξελίχτηκε παράλληλα με την τεχνολογία του ηλεκτρονικού χαρτιού. Μ' αυτήν την τεχνολογία, το κείμενο ή η εικόνα εξακολουθούν να φαίνονται στο ηλεκτρονικό χαρτί ακόμα και όταν τελειώσει η μπαταρία. Παράλληλα, δεν είναι απαραίτητη η ύπαρξη εσωτερικού φωτισμού όπως στις οθόνες της τηλεόρασης του υπολογιστή.

Βλέποντας το videο είναι αισθητή η άνεση ανάγνωσης του βιβλίου στη συσκευή από οποιαδήποτε γωνία, ακόμα και υπό το φως του ήλιου. Όπως μας πληροφορεί ο κ. Κατέχης, η οθόνη του BeBook ήταν αποτέλεσμα έρευνας του MIT.

Προσωπικός αναγνώστης ψηφιακών βιβλίων ο Στυλιανός Κατέχης μιλά για τα πλεονεκτήματα του «BeBook» και δε διστάζει να παραδεχτεί τον ρομαντισμό που διέπει την ανάγνωση του κλασικού βιβλίου. Ωστόσο, επιβεβαιώνει τη δημιουργία μιας νέας «αγοράς-γενιάς» αναγνωστών στο ευρωπαϊκό έδαφος.

«Το εντυπωσιακό είναι ότι, ενώ θα περίμενε κανείς να βρει ανταπόκριση μόνο σε άτομα ηλικίας 16-25 ετών -άντρες που ασχολούνται με gadgets- λόγω της ευκολίας του βρήκε ευρύτερη ανταπόκριση», επισημαίνει. «Η πρώτη χώρα που είχε σημαντική κίνηση στις συσκευές ανάγνωσης ψηφιακών βιβλίων, ήταν η Ολλανδία. Αμέσως ακολούθησαν, το Βέλγιο, η Γερμανία και η Αγγλία», καταλήγει.

Πηγή: Καθημερινή

Δείτε τη σελίδα του Bebook και δοκιμάστε το online.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails