Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

Να και κάτι ευχάριστο (και ξαφνικό): Λάπτοπ στα πρωτάκια του γυμνασίου

110.000 φορητοί υπολογιστές δωρεάν ή με πολύ μεγάλη έκπτωση από το φθινόπωρο.
Με τον δικό τους φορητό υπολογιστή, τον οποίο θα προμηθεύονται δωρεάν ή με πολύ μεγάλη έκπτωση, θα διαβαίνουν την πόρτα του γυμνασίου όλοι οι μαθητές της Α΄ Γυμνασίου, πιθανότατα από τη νέα σχολική χρονιά που αρχίζει το ερχόμενο φθινόπωρο.

Αυτό προβλέπει σχέδιο της Ειδικής Γραμματείας Ψηφιακού Σχεδιασμού, το οποίο έχει ήδη ολοκληρωθεί και εντός της ερχόμενης εβδομάδας πρόκειται να κατατεθεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, ώς το φθινόπωρο πρόκειται να διατεθούν συνολικά περίπου 110.000 φορητοί υπολογιστές.

Οι διαδικασίες απόκτησης των φορητών υπολογιστών, εξηγούν οι εκπρόσωποι της Ειδικής Γραμματείας Ψηφιακού Σχεδιασμού, θα είναι εξαιρετικά απλές. Η συνολική δαπάνη έχει προϋπολογιστεί σε περίπου 80-90 εκατ. ευρώ, ποσό με το οποίο- εκτός των άλλων - θα τονωθεί η αγορά της πληροφορικής, ενώ παράλληλα θα αυξηθεί και η διείσδυση του γρήγορου Ίντερνετ. Η Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού εκτιμά ότι η απόκτηση του φορητού υπολογιστή από τους μαθητές της Α΄ τάξης του γυμνασίου θα γίνει πρακτικά χωρίς κόστος γι΄ αυτούς, καθώς η επιδότηση ανά υπολογιστή/μαθητή θα μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει ακόμα και τα 500 ευρώ. Ήδη, στην ελληνική αγορά διατίθενται φορητοί υπολογιστές σε τιμές αρκετά χαμηλότερες των 500 ευρώ.

Η διαδικασία για τη διανομή των υπολογιστών θα είναι παρόμοια με αυτή της δράσης «Δες την Ψηφιακά», μέσω της οποίας διατέθηκαν υπολογιστές σε περίπου 25.000 πρωτοετείς αριστούχους φοιτητές.

Η νέα πρωτοβουλία, επισημαίνει ο δρ Γιάννης Λάριος, ειδικός σύμβουλος της Ειδικής Γραμματείας Ψηφιακού Σχεδιασμού, αντιμετωπίζεται ήδη θετικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ η τελική έγκριση αναμένεται να δοθεί εντός του Απριλίου, μετά την υποβολή σχετικού φακέλου από τον ειδικό γραμματέα κ. Βασ. Ασημακόπουλο. Στη συνέχεια, τη σκυτάλη θα πάρει η αγορά λιανικής διάθεσης υπολογιστών, η οποία μέχρι το φθινόπωρο θα μπορέσει να φέρει εις πέρας το όλο εγχείρημα.

Συνέχεια του άρθρου από ΤΑ ΝΕΑ

Απορίας άξιον είναι ότι κανείς άλλος δεν ενημερώνεται γι' αυτά. Εμείς, οι επιμορφωτές Β΄Επιπέδου...;
Θα πάρουν οι μαθητές της Α΄Γυμνασίου τους υπολογιστές. Ωραία, επιτέλους γίνεται ένα βήμα. Αλλά αφού δίδονται δια του ΥΠΕΠΘ, πρέπει να υπάρχει μια προφανής και συγκεκριμένη εκπαιδευτική στόχευση. Ποια είναι αυτή και ποιος θα τη φέρει εις πέρας; Πώς στην τάξη θα αξιοποιηθούν οι φορητοί υπολογιστές; Υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα εκπαιδευτικής αξιοποίησής τους; Αν όχι, τελικώς θα καταλήξουν να γίνουν οι μαθητές μας πρωταθλητές στα... διαδικτυακά παιχνίδια.
Το μόνο σίγουρο είναι πως τα παιδιά δε θα μείνουν αμήχανα απέναντί τους ούτε θα τα "αξιοποιήσουν" σε "ασκήσεις" όπως της φωτογραφίας...
Ακούω ήδη πάντως τη μουρμούρα του μεγάλου μου του γιου που τώρα μόλις τελειώνει την Α΄Γυμνασίου...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails