Τρίτη 28 Απριλίου 2009

Έρχονται και οι διαδραστικοί πίνακες...

Από τον μαυροπίνακα στην οθόνη αφής και από την κιμωλία στη γραφίδα περνούν ολοένα και περισσότερα σχολεία της χώρας, που άρχισαν να εφοδιάζονται με την τελευταία λέξη της εκπαιδευτικής τεχνολογίας, τον διαδραστικό πίνακα!

Στο 8ο Δημοτικό Σχολείο της Χίου, όπως και σε αρκετά ακόμα Δημοτικά της χώρας τα περισσότερα εκ των οποίων είναι ιδιωτικά, οι μαθητές ανυπομονούν να... σηκωθούν στον πίνακα.

Κι αυτό γιατί οι εκπαιδευτικοί με τη συναίνεση των γονιών αποφάσισαν να εγκαταστήσουν στις τάξεις διαδραστικούς ψηφιακούς πίνακες πλάι στους παραδοσιακούς μαυροπίνακες, οι οποίοι αποτελούνται από οθόνη αφής που κάνει το μάθημα πολύ πιο διασκεδαστικό. Στο 8ο Δημοτικό της Χίου, οι πίνακες αυτοί τοποθετήθηκαν και στις έξι αίθουσες και χρησιμοποιούνται πλέον σε όλα τα μαθήματα: η Γεωγραφία είναι τρισδιάστατη μέσω ειδικών προγραμμάτων, οι εξισώσεις και οι σημειώσεις γράφονται με το δάχτυλο ή την ειδική γραφίδα και μπορεί να αποθηκευτούν ώστε να τις μελετήσουν αργότερα όσοι απουσίαζαν στο μάθημα, ενώ σε κάθε μάθημα το ειδικό ψηφιακό υλικό του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου είτε ανεξάρτητων δημιουργών βοηθάει τον εκπαιδευτικό και «ζωντανεύει» το μάθημα. Έτσι, όπως λέει στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής του σχολείου, κ. Λευτέρης Μερεσεντζής, τους τελευταίους μήνες οι μαθητές διαγκωνίζονται για να σηκωθούν στον πίνακα, σε πλήρη αντίθεση με την κλασική εικόνα του μαθητή που το θεωρεί αγγαρεία!

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου από ΤΑ ΝΕΑ

Βέβαια, ο αρχικός ενθουσιασμός απέναντι στο καινούριο, μάλλον πρέπει να αναμένουμε να υποχωρήσει όταν με τη σταδιακή χρήση των διαδραστικών πινάκων, έλθει και η σχετική εξοικείωση. Σε κάθε περίπτωση όμως η όλη διδακτική εμπειρία αναμένεται να αλλάξει σημαντικά τόσο τους όρους της ενεργητικής πρόσληψης της γνώσης (μέσω της οπτικοποίησής της) όσο και της ομαδικής συνεργατικής μάθησης.

Δείτε και μια παλιότερη ανάρτησή μου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails