Κυριακή 8 Ιουνίου 2008

Διαδραστικός Ηλεκτρονικός Πίνακας

Χρησιμοποιώντας ένα διαδραστικό πίνακα στην τάξη μετατρέπετε τον υπολογιστή και το βιντεοπροβολέα σε ένα ισχυρό εκπαιδευτικό εργαλείο που δεν εξαντλείται μόνο στον προφανή ρόλο του ως ένα άριστο εποπτικό μέσο.

Πέραν του ότι προβάλλει το ηλεκτρονικό περιβάλλον του υπολογιστή σας, έχει δυνατότητα διάδρασης (interactive) με τα εργαλεία του (διαθέτει 4 ηλεκτρονικά μολύβια, κόκκινο, πράσινο, μπλε, μαύρο, γράφετε ακόμα και με το δάχτυλό σας και "ηλεκτρονικό σφουγγάρι"). Οι μαθητές κατά τη διάρκεια του μαθήματος μπορούν επομένως να αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον αυτό (το κλασικό "έλα παιδί μου στον πίνακα..." δε χάνει τη διαχρονικότητά του). Δίνεται επίσης η δυνατότητα εγγραφής σε βίντεο κάθε κίνησης που κάνει ο μαθητής για να γράψει, σχεδιάσει ή να ολοκληρώσει μία δραστηριότητα. Επιτρέπει στους χρήστες του -όχι μόνο στο διδάσκοντα αλλά και στους μαθητές - ό,τι γράφτηκε στον πίνακα να αποθηκευτεί στο τέλος σε ένα flash memory (stick) για μελλοντική αξιοποίησή του.

Σκεφτείτε τις βιντεοδιασκέψεις, τις πολυμεσικές παρουσιάσεις σας, τις ανεκτίμητες δυνατότητες που ανοίγονται από τη στιγμή που τόση γνώση θα μπορεί να παρουσιάζεται στην τάξη μας πέρα από το διδακτικό εγχειρίδιο και τις... άπειρες φωτοτυπίες. Άσε που θα απαλλαγούμε από τη σκόνη της κιμωλίας...

Ξέρω... τις επιφυλάξεις που θα σχηματίζονται καθώς διαβάζετε αυτό το άρθρο. Φύση αισιόδοξη ή οσμίζομαι αλλαγές - πάντως έστω πιλοτικά κάπου σύντομα θα δούμε και στα δημόσια σχολεία τη χρήση του διαδραστικού ηλεκτρονικού πίνακα. Θα'θελα να είμαι εκεί... (Τα ιδιωτικά σχολεία και τα ξενόγλωσσα φροντιστήρια ήδη τον χρησιμοποιούν).

Διαβάστε και εδώ σχετικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails