Σάββατο 28 Ιουνίου 2008

Επιμορφωτής και επιμορφούμενος (Νέα παραλλαγή)

Για κάποιο λόγο με τις ΤΠΕ όλα γίνονται αντίστροφα. Πρώτα βλέπω ή διαβάζω κάτι στο Διαδίκτυο και μετά μου έρχονται ιδέες.
Καθώς πλοηγούμουν στα "σοκάκια" των δικτυωμένων φιλολόγων, έπεσα πάνω στη διπλανή φωτογραφία. Σειρήνες θέλγουν τον Οδυσσέα (στο ένα παπούτσι) και με πεσσούς παίζουν ο Αχιλλέας με τον Αίαντα (στο άλλο). Με αυτά τα δύο περπατάμε -αλήθεια- όσοι αποφασίσαμε να δούμε τι αλλαγές αναμένουμε να φέρουν οι ΤΠΕ στη διδασκαλία μας. Ταξίδι, θέλγητρα, κίνδυνοι -που παρόλ' αυτά θέλουμε να έχουμε την εμπειρία τους -αλλά και ρίσκο και παιγνιώδη διάθεση.
Φτάνοντας στο τέλος πια της επιμόρφωσης, νιώθετε φορτωμένοι με ένα σωρό πληροφορίες, αταξινόμητες, ίσως και ασύνδετες μεταξύ τους, χωρίς να είναι πάντα προφανής η αξία ή η χρησιμότητά τους. Συχνά αναρωτιέστε: "Και τώρα τι κάνω μ'όλα τούτα";
Για κάποιους άλλους, όμως, οι πληροφορίες που λάβατε θεωρούνται κατακτημένες και είστε (μετά και την προσδοκώμενη επιτυχή πιστοποίησή σας) έτοιμοι να "ορμήσετε" και να τις εφαρμόστε στο "καινούριο" σχολείο του μέλλοντός μας. Είστε η νέα ψηφιακή γενιά των φιλολόγων! "Καινοτομήστε, διορθώστε "κακώς κείμενα", επινοήστε νέες διδακτικές ατραπούς..." και "άλλα ηχηρά παρόμοια" που θα έλεγε και ο ποιητής... Και αναρωτιέστε:"Ποιος; Πού; Πότε; Εγώ;" και άλλα τέτοια...
Ξέρετε όμως (το ρήμα θεωρήστε το είτε οριστική είτε προστακτική...) ότι οι αλλαγές πια έρχονται αθόρυβα, σαν το βουβό ποτάμι, που χωρίς να το περιμένουμε έρχεται και μας παρασύρει "υπνωτισμένους".
Από πλευράς μου (οπτική του επιμορφωτή) επιδιώχθηκε, τουλάχιστον, να μη μας βρει απαράσκευους η ορμή των αλλαγών. Ο ιστορικά υποψιασμένος δάσκαλος είναι ο ενεργός δάσκαλος του καιρού και της εποχής του.
Θυμάστε το τραγουδάκι της Nancy Sinatra;
Are you ready boots?
Start Walking!!!
Ένας πολύ ενδιαφέρον σχολιασμός της σχέσης του τίτλου από την πάντα πολύτιμη και πάντα εύστοχη Τερέζα Γιακουμάτου που κι αυτή συνευθύνεται για την παρούσα ανάρτηση. Οπωσδήποτε διαβάστε το!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails