Τετάρτη, 25 Ιουνίου 2008

Θουκυδίδη Κερκυραϊκά (Αρχαία Ελληνικά Α΄Λυκείου)

Αφορά τους διδάσκοντες Αρχαία Ελληνικά στην Α΄Λυκείου και κυρίως τους φιλολόγους εδώ στην Κέρκυρα που επιλέγουμε να διδάξουμε (αυτονοήτως) τα Κερκυραϊκά του Θουκυδίδη. Εκτίμηση προσωπική, παντού στην Ελλάδα θα έπρεπε να προκρινόταν αυτή η επιλογή, επειδή, ανάμεσα στ' άλλα, περιέχει και την "Παθολογία του Πολέμου", μάθημα διαχρονικό και διδακτικότατο!

Αρκετές, λοιπόν, φορές επισημάναμε (και "αρμοδίως") τα πολλά σφάλματα του χάρτη της αρχαίας Κέρκυρας (σχολ. βιβλίο, σελ. 310). Παραθέτω εδώ τον ορθό χάρτη. Προέρχεται από το "Αρχαία Κέρκυρα", σελ. 7, εκδ. Υπουργείου Πολιτισμού και ΤΑΠ, Αθήνα 1991.

Όσον αφορά στην "Πρὸ τοῦ Ἡραίου νῆσον" που αναφέρει ο Θουκυδίδης, πρέπει σήμερα να έχει βυθιστεί, σύμφωνα με αξιόπιστες αρχαιολογικές μελέτες. Και πράγματι, θυμάμαι, μικρός ακόμα, όταν με βάρκες πηγαίναμε για μπάνιο ή ψάρεμα ανοιχτά από το σημερινό Καρδάκι, υπήρχε εκεί μια ξέρα (όχι πάντως μεγάλου μεγέθους). Πιθανόν είναι αυτή που αναφέρει κι ο Θουκυδίδης. Κάντε κλικ πάνω στην εικόνα για να τη μεγεθύνετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails