Τετάρτη 11 Ιουνίου 2008

...Μυθο-μεταλλάξεις...

Μια αρκετά τολμηρή, καινοτόμα και αξιοπρόσεκτη εκδοχή προσέγγισης της αρχαιοελληνικής μυθολογίας είναι η πρόταση του Κώστα Καρπαδάκη.

Η συμβατική γνώση της αρχαιολληνικής μυθολογίας δεν είναι επαρκής. Σε μια, λοιπόν, πιο "αλληλεπιδραστική" εκδοχή ανάγνωσής της οι μαθητές καλούνται να κατακτήσουν την αρχαία μυθολογία μέσω της παιγνιώδους ανατροπής του (δεδομένου) μύθου. Το σημαντικό, δηλαδή, έγκειται στο ότι οι μαθητές δεν αποκτούν απλώς γνώσεις μυθολογίας, αλλά κατακτούν το μηχανισμό παραγωγής μυθικού λόγου με ένα ενδιαφέροντα για εκείνους τρόπο: Το κυνήγι του χιούμορ, μέσω της μετάβασης στο απροσδόκητο.
Μην έχετε επιφυλάξεις! Προφανώς η ανατροπή του μύθου προϋποθέτει την κατοχή της αυθεντικής εκδοχής του, επομένως μην ανησυχείτε ότι εισάγεται η ...Ζήνα από το παράθυρο. Μήπως και οι αρχαίοι Έλληνες δεν ανέτρεπαν τους μύθους τους κατά το δοκούν; Αυτός, για παράδειγμα, ο Ηρακλής τι... κοροϊδία μέτρησε...
Η σελίδα σας υποδέχεται με αυτό το κείμενο:
«...και που λέτε παιδιά, ο Οδυσσέας, μετά από πολλές περιπέτειες, επέστρεψε στην πατρίδα του την Ιθάκη, όπου...»
«ΟΥΦ, ΠΙΑ! ΒΑΡΕΘΗΚΑΜΕ ΝΑ ΑΚΟΥΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ!» «ΤΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΑΠΟ ΕΞΩ ΚΙ ΑΝΑΚΑΤΩΤΑ!»

Χμ! Μάλλον είναι καιρός να δοκιμάσουμε και κάτι διαφορετικό: Τι θα λέγατε αν δίναμε σ' αυτές τις χιλιοειπωμένες ιστορίες αστείες και αλλοπρόσαλλες εκδοχές; Αν μπερδεύαμε και αντιστρέφαμε χρόνους, τόπους, πρόσωπα και καταστάσεις; Ετσι, για να γελάσουμε και λιγάκι! Εμπρός, λοιπόν, επίδοξοι... «Γενετιστές-Μυθοτεχνολόγοι»: με οδηγό την πιο τρελή και «μεταλλαξιογόνο» φαντασία, θα υποβάλλουμε την Μυθολογία σε «βέβηλες» επεμβάσεις και κάθε είδους «γενετικές τροποποιήσεις», κάνοντας τον Ομηρο και τον Ησίοδο να βγουν έξαλλοι από τους τάφους τους! Δυσκολεύεστε; Ορίστε τρία παραδείγματα, στα οποία θα διαβάσετε για την... «ώρα του παιδιού» των Αργοναυτών, για ένα Μινώταυρο που έπασχε από... νεροφοβία και για τον Κύκλωπα που δεν σκάμπαζε από... Ομηρο. Δεν σας φτάνουν; Αντε, μερικές τρελο-ιδέες ακόμα: * Η Σφίγγα και ο πιό... αδύναμος κρίκος! * Ο Ηρακλής προκαλεί... οικολογική καταστροφή στη Στυμφαλία εξοντώνοντας την... ορνιθοπανίδα της περιοχής! * Ο Τάλως πεθαίνει μετά από... χακεριά της Μήδειας!
ΚΑΙ ΤΩΡΑ Η ΣΕΙΡΑ ΣΑΣ! Οσοι έχετε επιζήσει από τα γέλια, ή δεν με καταριέστε για τα παραπάνω ανοσιουργήματα, κάντε «κλικ» στο εικονίδιο που ακολουθεί, στείλτε την δική σας «μυθο-τερατογένεση» και είθε οι 12 Θεοί να εκτιμήσουν το χιούμορ σας, ειδάλλως, φροντίστε να προμηθευτείτε εγκαίρως... αλεξικέραυνο!
Για περισσότερα επιλέξτε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails