Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009

Η γλώσσα στην Α΄ Λυκείου


Όσοι διδάσκουμε στην Α΄ Λυκείου αναζητούμε στα πλαίσια του μαθήματος της Έκθεσης – Έκφρασης κείμενα, επιφυλλίδες, άρθρα κ.ά. προκειμένου να καταφέρουν οι μαθητές μας να τοποθετηθούν έναντι του φαινομένου της γλώσσας (θέμα και αντικείμενο που κατά τη γνώμη μου δε νομίζω ότι προσφέρεται για την αρχή – τουλάχιστον - της Α΄ Λυκείου).

Δύο ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες είναι το «abnet – ο κόμβος της ελληνικής γλώσσας» και η επίσημη ιστοσελίδα του Γ. Μπαμπινιώτη.

Και στις δύο ιστοσελίδες θα βρείτε ενδιαφέροντα συγκεντρωμένα στοιχεία (άρθρα, επιφυλλίδες κ.ά.) κατάλληλα για μελέτη από τους μαθητές ώστε να αποφύγουμε τη συλλογή μαργαριταριών στις πρώτες τους εκθέσεις σχετικά με την περίφημη λεξιπενία, την πολυγλωσσία, τη νεανική ιδιόλεκτο, την αξία των ιδιωμάτων, τη γλώσσα των ΜΜΕ και άλλα θέματα με τα οποία συνήθως καταπιανόμαστε κατά το πρώτο τετράμηνο.

Διδάσκοντας εξάλλου τον προφορικό λόγο και τα χαρακτηριστικά του μπορούμε να αξιοποιήσουμε στοιχεία από μια παλιότερη συνέντευξη του Γ. Μπαμπινιώτη στο Ρένο Αποστολίδη για θέματα γλώσσας, αλλά και να ζητήσουμε επίσης από τους μαθητές να ασκηθούν στο να κρατούν σημειώσεις.


2 σχόλια:

Ε. Στάμου είπε...

Άντε Νίκο, καλή αρχή και καλή δύναμη και αντοχή.

annboukou είπε...

Γειά σου κι από μένα Νίκο και καλή χρονιά. Δεν πρόλαβα ακόμη να απαντήσω στο μνμ σου, αλλά με πολλή χαρά θα στα πω από κοντά, μόλις έρθεις Γιάννενα! Δεν σε ξεχνάμε ...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails