Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

Ποντιακή... Βικιπαίδεια


Όχι δεν είναι ανέκδοτο, είναι πραγματικότητα.

Λέγοντας «ποντιακή» εννοούμε ότι τα άρθρα της συγκεκριμένης εγκυκλοπαίδειας γράφονται αποκλειστικά στην ποντιακή διάλεκτο. Στόχος είναι φυσικά, να γίνει ένας συνδυασμός της νέας τεχνολογίας και της παλιάς συνήθειας (παράδοσης, γνώσης και ιστορίας) με το καλύτερο δυνατό τρόπο. Έτσι ώστε να μπορεί να ανατρέχει στο εξής ο κάθε ενδιαφερόμενος, που θέλει να εξασκήσει τις γνώσεις του στην ποντιακή διάλεκτο και παράλληλα να καλυφθούν κυρίως τα «ποντιακά θέματα» και όχι μόνο.

Η Ποντιακή Wikipediaανοιχτόν εγκυκλοπαίδεια ντο γράφκεται και τρανείν απ' ατείνς που θέλνε») δημιουργήθηκε από το μηδέν και σήμερα μετά από 17 μήνες λειτουργίας της, κατάφερε έχει τη δική της στέγη και να περιέχει 165 άρθρα.

Αλήθεια, δε θα μπορούσαμε να την αξιοποιήσουμε στη Νεοελληνική Γλώσσα της Α΄Λυκείου, για να διδάξουμε τις ελληνικές διαλέκτους; (Η "διαστροφή" του επαγγέλματος ...).
Επισκεφτείτε τη Βικιπαίδεια σα Ποντιακά (τα Ρωμαίικα τη Πάντονος).

1 σχόλιο:

Moiraia είπε...

Βρήκα το άρθρο σας ψάχνοντας για την ποντιακή βικιπαίδεια. Ως πόντια και νέα, ενθουσιαζομαι από αυτήν την προσπάθεια, αλλα, όση καλή διάθεση και να έχω για να την ενισχύσω, δε γνωρίζω ποντιακα, πέρα από κάποιες σκόρπιες λέξεις και εκφράσεις.

Η σκέψη σας είναι πολύ σωστή' στα σχολεία διδάσκουμε την αλλοτρίωση και τον αφελληνισμό ως αφηρημένες έννοιες αλλα παραλείπουμε να θωρακίζουμε τα παιδιά έναντι αυτών....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails