Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2009

Kindles & Netbooks και η εκπαίδευση

Είναι ελαφρά, μικρά, φθηνά και πιο πράσινα από τα λάπτοπ. Λέγονται νέτμπουκ, χωράνε σε μια γυναικεία τσάντα ή στο σχολικό σακίδιο και διατίθενται σε προσιτές τιμές. Γι΄ αυτό και κάνουν τρελές πωλήσεις.
Τη μόδα ξεκίνησε η Αsus, παρουσιάζοντας το 2007 τον μικρούλη Εee. Είχε οθόνη 7 ιντσών, σαν ένα φορητό DVD player, κι ένα μικροσκοπικό πληκτρολόγιο. Δεν υπήρχε πρόβλημα, αφού η Αsus τον προόριζε για σχολεία, για να τον χρησιμοποιούν παιδιά και έφηβοι (που έχουν μικρά και γρήγορα δάχτυλα). Όμως οι μεγάλοι σύντομα ενδιαφέρθηκαν, καθώς ο Εee κόστιζε μόλις 320 ευρώ. Έτσι η Αsus, αλλά και η Αcer, παρουσίασαν καινούργια μοντέλα με μεγαλύτερες οθόνες και πληκτρολόγια περισσότερο φιλικά προς τον χρήστη. Οι δύο εταιρείες υπολογίζουν ότι το 2008 πούλησαν 11 εκατ. νέτμπουκ.

Η επιτυχία αυτή έκανε και άλλες εταιρείες να παρουσιάσουν τα δικά τους mini-notebooks, που είχε πλέον αποφασιστεί ότι θα αποκαλούνταν netbooks. Τα σημερινά μοντέλα έχουν οθόνη 10,2 ιντσών και ενσωματωμένο WiFi. Επίσης, θα συνδέονται όλο και περισσότερο μέσω του τηλεφωνικού δικτύου 3G- συνεπώς αναζητήστε ένα netbook που να δέχεται κάρτα sim.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Πρόσφατα ο Γ. Παπανδρέου από το βήμα της Βουλής πρότεινε για παιδιά μας το e-book. Είναι το περίφημο Kindle της Amazon.
Tι ακριβώς είναι το Kindle;
Το Kindle με την ειδικά κατασκευασμένη οθόνη, δίνει την εντύπωση πως διαβάζετε το βιβλίο που σας αρέσει σαν να το κρατούσατε στα χέρια σας. Έχει σχεδιαστεί με σκοπό να μπορείτε να διαβάζετε το περιεχόμενο της, ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους υπο το φώς του ήλιου. Μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες ή Blogs όπου και αν βρίσκεστε καθώς το Kindle είναι πλήρως αυτόνομο, και χρησιμοποιεί το δίκτυο 3G της κινητής τηλεφωνίας για την μεταφορά των δεδομένων.
Κάτω από την οθόνη υπάρχει ένα ειδικά διαμορφωμένο πληκτρολόγιο που δίνει την δυνατότητα στον χρήστη να διαχειριστεί τα έγγραφα και τα βιβλία του. Η μπαταρία προσφέρει μεγάλη διάρκεια ζωής, αφού μέσα σε 2 ώρες το Kindle φορτίζει πλήρως και με κλειστή την ασύρματη επικοινωνία η διάρκεια φτάνει την 1 εβδομάδα ενώ με το wireless ανοιχτό η χρήση περιορίζεται στις 2 ημέρες.
Το κόστος του εκτιμάται κάτι παραπάνω από 300 δολάρια (αν και διίστανται οι εκτιμήσεις).
Πηγή: Smart Gadget
Από το Υπουργείο Παιδείας έσπευσαν να απορρίψουν την πρόταση λόγω υψηλού κόστους. Απορία: Απλά πολλαπλασιάζουν τους μαθητές επί το τρέχον κόστος; Η έκπτωση από τη μαζική παραγγελία; Και εν πάση περιπτώσει χωρίς προηγουμένως να δούμε την παιδαγωγική χρήση και το αντίστοιχο προσδοκόμενο όφελος;
Τέλος πάντων, δε γνωρίζω τη λογική.
Το θέμα είναι κατά ποιο τρόπο το e-book συμβάλλει στην ανακαλυπτική και διερευνητική μάθηση; Πώς προάγει τη συνεργασία, τη μαθησιακή επικοινωνία; Είναι από μόνο του ικανό να κάνει τη γνώση πιο ελκυστική;
Νομίζω πως πρόκειται για ένα εξυπηρετικό gadget (πρόσθετος εξοπλισμός), εφόσον έχουμε όλα τ' άλλα (PC, διαδραστικούς πίνακες, γρήγορες συνδέσεις, ψηφιακές εν γένει υποδομές). Μπορεί ο μαθητής να κάνει γρήγορα την εργασία του (ποιαν ακριβώς στο σημερινό σχολείο;...) "ξεφυλλίζοντας" στο e-book του διάφορες πηγές. Αλλά το να έχω διαθέσιμη ψηφιακά τη γνώση, χωρίς κατάλληλο παιδαγωγικό προσανατολισμό, μάλλον δεν αλλάζει και πολλά πράγματα.
Βέβαια δε θα έχουν να κουβαλούν τόσο βάρος από τα βιβλία. Κάθε πρωί τα πιτσιρίκια μου στενάζουν με τις παραφουσκωμένες τσάντες τους.
Το θετικό στην όλη υπόθεση είναι ότι αρχίζουν σιγά σιγά να συζητούν κάτι για το σχολείο του αύριο. Λες να...; Μπα δε...
Δείτε σχετικά και από το Amazon.com
Αν θέλετε πάλι κάτι πιο φτηνό υπάρχει και το ινδικό Sakshat (η λέξη σημαίνει «μπροστά στα μάτια σου»), το φθηνότερο laptop του κόσμου: θα κοστίζει από 8 ευρώ (γύρω στις 500 ρουπίες) και φιλοδοξεί να βελτιώσει τις δεξιότητες εκατομμυρίων μαθητών. Έχει μνήμη 2 GΒ και συνδέεται ασύρματα με το Ίντερνετ. Για να είναι χρήσιμο ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές, κατασκευάστηκε ώστε να μην καταναλώνει πολλή ενέργεια.
Το Sakshat δημιουργήθηκε για να γεφυρώσει το «ψηφιακό χάσμα» μεταξύ πλουσίων και φτωχών. Θα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος ενός φιλόδοξου προγράμματος εκπαίδευσης μέσω του Ίντερνετ που θα συνδέσει 18.000 σχολεία και 400 πανεπιστήμια σ΄ όλη την Ινδία.

Πάρτε κάτι, φτηνά είναι...

2 σχόλια:

Stylianos Mystakidis είπε...

Ενδιαφέρουσα παρουσίαση. Συμφωνώ ότι η τεχνολογία δρα ως μεγεθυντικός φακός, δεν είναι υποκατάτατο του δασκάλου ή η θεραπεία για ένα κακό μάθημα.

Έχοντας δοκιμάσει τις αναφερόμενες συσκευές, συμφωνώ ότι παρουσιάζουν εκπαιδευτικό ενδιαφέρον. Μερικές πληροφορίες εκ των έσω που μπορεί να ενδιαφέρουν:
- στο Kindle μπορείς να μεταφέρεις και να διαβάσεις αρχεία pdf (αφού τα έχεις μετατρέψει στην μορφή που αντιλαμβάνεται το Kindle).
- To Kindle δεν απεικονίζει έγχρωμες εικόνες και σχήματα.
- Το Asus eee pc (έκδοση Linux) είναι γεμάτο από καλό εκπαιδευτικό λογισμικό (αγγλόφωνο).
- Υπάρχει τρόπος να "μετατρέψεις" το Asus eee pc σε αντικατάστατο του Kindle.

Νίκος Καρύδης είπε...

Αν το Kindle δεν απεικονίζει έγχρωμες εικόνες και σχήματα, όπως λέει ο Στυλιανός, μάλλον δεν είναι κατάλληλο για τα σχολικά βιβλία. Αν μάλιστα χρειάζεται μετατροπή αρχείων, τότε μάταιος ο κόπος.
Οπότε χρειαζόμαστε ένα απλό PC, laptop, netbook...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails