Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2008

Τι είναι το podcasting;

To Podcasting έκανε την παρουσία του πριν 3 χρόνια και η αναγνωρισιμότητα, αποδοχή και αξιοποίησή του ξεπέρασαν κάθε προσδοκία.
Η πληκτρολόγηση στο Google των λέξεων «how to & podcast» προβάλλει 64.000.000 ιστοσελίδες με σχετικές πληροφορίες.
Τι σημαίνει η λέξη podcast;
Ο όρος Podcast αποτελεί προϊόν μίξης των λέξεων "iPod" και "Broadcast" (το iPod αποτελεί φορητή ψηφιακή συσκευή της Αpple Computers με πωλήσεις που ξεπερνούν τα 100.000.000 συσκευές παγκοσμίως).
Τι είναι το Podcast;
To "podcast" αποτελεί το διαδικτυακό ανάλογο της παραδοσιακής ραδιοφωνικής μετάδοσης με τη διαφορά ότι οι χρήστες έχουν τον έλεγχο του πότε και πού θα ακούσουν το αγαπημένο τους πρόγραμμα (Time- shifted program).
Πώς λειτουργεί το podcast;
Το Podcasting αναφέρεται στη διαδικασία δημοσίευσης εκπομπών στο διαδίκτυο με τη δυνατότητα των ενδιαφερόμενων ακροατών να εγγραφούν συνδρομητές και να λαμβάνουν τα νεοεμφανιζόμενα επεισόδια αυτόματα στον υπολογιστή τους.
Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για το Podcast ονομάζεται RSS (Really Simple Syndication) και αποτελεί μία διάλεκτο της γλώσσας XML (Extensible Markup Language).
Πιο συγκεκριμένα, το Podcasting αφορά στη δημοσίευση αρχείων τύπου XML που περιέχουν αναφορές σε μέσα (media) που βρίσκονται αποθηκευμένα σε ένα διαδικτυακό τόπο [π.χ. αρχεία ήχου, αρχεία εικόνας, κείμενο, γραφικά κ.α. (enclosures)]. Tα προγράμματα με δυνατότητα συλλογής Podcasts (Podcathers) καταφορτώνουν τα συνδεδεμένα αρχεία διαβάζοντας τα αρχεία XML μέσω τροφοδοσίας νέων σε φορμα RSS.
Δραστηριότητες στις οποίες αξιοποιείται το Podcasting:
Το podcasting αξιοποιείται σε πλήθος δραστηριοτήτων περιλαμβανομένων αυτών της ενημέρωσης, προβολής, ψυχαγωγίας, εκπαίδευσης, τεχνικής υποστήριξης κ.α. Ειδικά για τους ανεξάρτητους δημιουργούς η αξιοποίηση του podcasting αποτελεί το ιδανικό όχημα προβολής - προώθησης του έργου τους στο παγκόσμιο κοινό.
Ποιοι μπορούν να δημιουργήσουν Podcasts;
Όλοι όσοι ενδιαφέρονται να παράγουν περιεχόμενο για διάθεση στο κοινό.
Πώς μπορούμε να ακούσουμε ένα Podcast;
Μπορούμε να το ακούσουμε σε οποιονδήποτε υπολογιστή ή ψηφιακή μουσική συσκευή, αφού προηγουμένως το κατεβάσουμε από το διαδίκτυο.
Πώς γινόμαστε συνδρομητές σε ένα πρόγραμμα Podcast;
Ένας ακροατής (Podcast client) επιλέγει να γραφτεί συνδρομητής σε ένα podcast με τη χρήση ενός RSS "feed reader" γνωστού και ως συσσωρευτή.
Η αίτηση συνδρομής είναι τόσο απλή όσο είναι η αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης ενός πόρου του δικτύου (Uniform Resource Locators) σε ένα πρόγραμμα τροφοδότησης όπως το iTunes της Αpple.

Το αρχείο RSS περιέχει:
• Τους συνδέσμους για την καταφόρτωση του αρχείου ήχου.
• Πληροφορίες για το δημιουργό του και τα διαθέσιμα επεισόδια (shows).
Το πρόγραμμα τροφοδότησης χρησιμοποιεί το αρχείο RSS για να αυτοματοποιήσει τη διαδικασία συνδρομής και βάσει των δυνατοτήτων του να συγχρονίζει (podcatching) τα αρχεία και σε μία συνδεδεμένη στον υπολογιστή φορητή ψηφιακή συσκευή μουσικής (πχ: iPod). Όπως τα προγράμματα με αυτόματη ενημέρωση λογισμικού (π.χ. το Windows Update), έτσι και το πρόγραμμα τροφοδότησης μπορεί να ελέγχει τακτικά για νέο περιεχόμενο και να προγραμματίζει καταφορτώσεις ανάλογα με το τύπο σύνδεσης μας στο Internet. Χάρη σε αυτή τη δυνατότητα οι συνδρομητές λαμβάνουν το περιεχόμενο που επιθυμούν αυτόματα, γεγονός που διευκολύνει τη διατήρηση και επέκταση των ακροατών των podcasters.
Οι περισσότερες εκπομπές προβάλλουν νέα επεισόδια κάθε εβδομάδα, ενώ παλαιότερα επεισόδιά τους παραμένουν προσβάσιμα στους ακροατές για όσο ο podcaster τα έχει διαθέσιμα στο διακομιστή του.
Διαβάστε τη συνέχεια ολόκληρου του άρθρου από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΑΕΠΙ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails