Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2008

...καμένοι είμαστε...

Ένδεκα άνθρωποι του πνεύματος και της τέχνης εκφράζουν στο «Βήμα» την αγανάκτησή τους για τη συνολική κατάσταση στην Ελλάδα.

«Έχουμε σκοτώσει το μέλλον»
Γιάννης Σμαραγδής, σκηνοθέτης
«Τα παιδιά μας ξεχύθηκαν στους δρόμους όχι μόνο γιατί ένας αστυνομικός σκότωσε εν ψυχρώ έναν συνομήλικό τους αλλά γιατί οργισμένα κατανοούν ότι έχουμε σκοτώσει το μέλλον τους και τα έχουμε παραδώσει σε έναν κόσμο χωρίς θεσμούς, χωρίς δικαιοσύνη, χωρίς προοπτική, χωρίς όραμα. Αδικο έχουν που προσπαθούν να γκρεμίσουν ό,τι βρίσκουν μπροστά τους;».

«Έχουν χαθεί κι άλλα πολλά»
Παντελής Βούλγαρης, σκηνοθέτης
«Ένα 15χρονο παιδί χάνει τη ζωή του γιατί έχουν χαθεί πιο πριν η υπευθυνότητα, η σοβαρότητα, η αληθινή έγνοια για μια ζωή της προκοπής».

«Τα παιδιά εκδικούνται»
Δ. Καταλειφός, ηθοποιός
«Νομίζω ότι ο θάνατος αυτού του παιδιού ήταν μια βαθύτερη αιτία για να εκδηλωθεί ένας τεράστιος θυμός γι΄ αυτά που συμβαίνουν. Μοιραία το παιδί αυτό γίνεται σύμβολο αγωνίας των νέων για την απαράδεκτη και τη χειρότερη κοινωνία των τελευταίων ετών, για την οποία ευθύνονται οι πολιτικοί ανεξαρτήτως κόμματος. Οι νέοι δεν βλέπουν κανένα μέλλον σε κανέναν τομέα. Είναι λυπηρό να βλέπεις την Αθήνα να καίγεται, αλλά πλέον τα νέα παιδιά εκδικούνται τον ασφυκτικό αυτόν κόσμο στον οποίο ζουν και τα καταστρέφει».

«Η οργή είναι δικαιολογημένη»
Ρένη Πιττακή, ηθοποιός
«Θεωρώ δικαιολογημένη την οργή των νέων. Είναι μια αυθόρμητη αντίδραση, το αποτέλεσμα μιας σειράς πραγμάτων. Και εμείς δεν μπορούμε να προσέχουμε τις βιτρίνες και τις περιουσίες μας. Κατανοώ τους ανθρώπους που τις έχασαν αλλά εδώ μιλάμε για το αίμα ενός παιδιού. Στον “Ουρανό κατακόκκινο” της Λούλας Αναγνωστάκη η ηρωίδα λέει “να τη βράσω την κοινωνία σας, δεν θέλω να ανήκω σε μια κοινωνία βολεμένη”. Εγώ δεν έχω παιδιά. Αυτό όμως είναι το παιδί μας...».
«Ηθικός αυτουργός είναι το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας»
Μίκης Θεοδωράκης, συνθέτης
«Πίσω από το χέρι του θύτη, που έκανε αυτό το απαίσιο έγκλημα που μας συγκλονίζει, κρύβονται οι πραγματικοί ηθικοί αυτουργοί, δηλαδή το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας που ανέχεται χρόνια τώρα την εκτροφή και τη γιγάντωση παράλογων και εγκληματικών καταστάσεων. Αν θέλουν οι διάφοροι αυτόκλητοι ηγήτορες και διαμορφωτές της κοινής γνώμης να κοροϊδεύουν εαυτούς και αλλήλους και όλοι μαζί τον ελληνικό λαό, είτε από φόβο είτε από υπολογισμό είτε από ανομολόγητα κίνητρα, ας το κάνουν. Εγώ όμως θα πω την αλήθεια, όπως τη βλέπω και όπως νομίζω ότι τη βλέπει η συντριπτική πλειονότητα. Σταματήστε πια αυτό το βρώμικο παιχνίδι με τους κουκουλοφόρους και με τα ΜΑΤ που μόνον αίμα, δάκρυα και καταστροφές προσφέρουν στον λαό μας».
Διαβάστε και των υπολοίπων τις απόψεις από το ΒΗΜΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails