Άνοιξε και πάλι ο ιστότοπος της Europeana που είχε κλείσει στις 20 Νοεμβρίου, καθώς οι server της δεν μπόρεσαν να αντέξουν την εισβολή των χρηστών. Δέκα εκατομμύρια χτυπήματα ανά ώρα κατέγραψε το site της. Υποσχέθηκαν τότε οι διαχειριστές του να εργαστούν ώστε το www.europeana.eu να ξαναλειτουργήσει «ως τα μέσα Δεκεμβρίου» με μια «πιο συμπαγή βάση». Υπήρξε, όμως, νέα αναβολή και η Europeana τέθηκε τελικά σε λειτουργία με τους server της να αποδίδουν τέσσερις φορές περισσότερο απ' ό,τι πριν από την κατάρρευσή της.
Μήνυμα που εμφανίζεται στο site πληροφορεί ότι «ο αριθμός των χρηστών παραμένει περιορισμένος τις ώρες αιχμής» και «η χρήση του δε θα είναι η καλύτερη δυνατή». Η Κομισιόν ελπίζει ότι η δοκιμαστική λειτουργία του ιστοτόπου θα ολοκληρωθεί περί τα τέλη Φεβρουαρίου, οπότε «θα μπορέσει να αποκτήσει και νέο πολιτιστικό περιεχόμενο και να γίνει πιο ενδιαφέρον».
Τι θα βρείτε στη Europeana:
Στο δικτυακό τόπο www.europeana.eu οι ανά τον κόσμο χρήστες του Διαδικτύου μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση σε περισσότερα από δύο εκατομμύρια βιβλία, χάρτες, ηχογραφήσεις, φωτογραφίες, αρχειακά έγγραφα, πίνακες και ταινίες, προερχόμενα από τις εθνικές βιβλιοθήκες και τα πολιτιστικά ιδρύματα των 27 κρατών μελών της ΕΕ. Η Europeana ανοίγει νέους δρόμους εξερεύνησης του ευρωπαϊκού πολιτιστικού πλούτου: όλοι όσοι ενδιαφέρονται για τη λογοτεχνία, τις τέχνες, τις επιστήμες, την πολιτική, την ιστορία, την αρχιτεκτονική, τη μουσική ή τον κινηματογράφο θα έχουν δωρεάν και γρήγορη πρόσβαση στις σημαντικότερες συλλογές και τα αριστουργήματα της Ευρώπης, σε μια ενιαία εικονική βιβλιοθήκη μέσω μιας διαδικτυακής πύλης διαθέσιμης σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ. Αλλά αυτό είναι μόνο η αρχή. Το 2010, η Europeana θα παρέχει πρόσβαση σε εκατομμύρια έργων, αντιπροσωπευτικών της μεγάλης πολιτιστικής ποικιλομορφίας της Ευρώπης, και θα περιλαμβάνει διαλογικές ζώνες όπως κοινότητες ειδικών ενδιαφερόντων. Στο διάστημα μεταξύ 2009 και 2011, από τον προϋπολογισμό της ΕΕ θα διατεθούν ετησίως περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ για το σκοπό αυτό. Η Επιτροπή σχεδιάζει επίσης να προσελκύσει τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη μελλοντική επέκταση της ευρωπαϊκής ψηφιακής βιβλιοθήκης. Τον Σεπτέμβριο 2007, η συντριπτική πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστήριξε με ψήφισμά της τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής ψηφιακής βιβλιοθήκης.
Περισσότερα από την ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου