Τρίτη 27 Μαΐου 2008

ΤΠΕ και ο... Καραγκιόζης


Στα πλαίσια της επιμόρφωσης Β΄ επιπέδου των Φιλολόγων της Κέρκυρας συχνή είναι η περιστροφή μας γύρω από ζητήματα θεωρητικής – παιδαγωγικής υποστήριξης του όλου εγχειρήματος της εισαγωγής και χρήσης των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική μας πραγματικότητα.
Γοητευτικός στην προσέγγισή του ο παραβολικός λόγος, πάντα προσφέρεται για πολυποίκιλες αποσυμβολοποιήσεις των συστατικών σημείων του περιεχομένου του.
Θεωρώ εξαιρετικό το χιούμορ του Καραγκιόζη, τις ευφυείς ατάκες του (μιλάμε πάντα για τον Ευγ. Σπαθάρη), τον αυτοσαρκασμό του κλπ. Θυμήθηκα λοιπόν ένα χαρακτηριστικό περιστατικό από μια ιστορία του (μου διαφεύγει ο τίτλος του, αλλά αυτό είναι επουσιώδες).
Η υπόθεση:
Ο Καραγκιόζης, λοιπόν - μονίμως πεινασμένος – σπάει το κεφάλι του να βρει τρόπο να γεμίσει το άδειο του στομάχι. Τι να κάνει λοιπόν; Περνώντας κάτω από το Σεράι βλέπει την – ανυποψίαστη και συνηθέστατα εύπιστη- νεαρή Βεζυροπούλα.
- «Καλημέρα, Μαϊμουζέλ μου…»
- «Αααα , καλώς τον Καραγκιόζη. Τι κάνεις;»
- «Μια χαρά Βεζυροπούλα μου… Μια που σε βρήκα… μήπως σου βρίσκεται ένα… βελόνι»;
- «Βελόνι; Πώς, Καραγκιόζη μου, έλα πάνω να σου το δώσω, πολύ ευχαρίστως…»
- «Όχι, Βεζυροπούλα μου, να μη σε βάζω σε κόπο… Πέταξέ μου το! Αλλά, για να μη χαθεί, σε παρακαλώ τσίμπησέ το μου πάνω σε ένα… καρβέλι ψωμί και πέταξέ το… θα το πιάσω εγώ…».

Τα πρόσωπα και οι ρόλοι μπορούν λειτουργήσουν ως σύμβολα στη συζήτησή μας σχετικά με τους όρους εισαγωγής των ΤΠΕ στην εκπαίδευση:

- Ποιος είναι ο Καραγκιόζης; (αποκλείονται ερμηνείες της τρέχουσας/ χύδην χρήσης του ονόματος ως κοσμητικού επιθέτου).

- Ποια είναι η βεζυροπούλα;

- Τι είναι το βελόνι;

- Τι είναι το καρβέλι;

Πώς συνδέονται όλ' αυτά με τις ΤΠΕ; Κάντε τις απαραίτητες αφαιρέσεις και προσπαθήστε να τα αποσυμβολοποιήσετε. Η συζήτηση αναμένεται ενδιαφέρουσα!

Δείτε εδώ και σχολιάστε τη δική μου εκδοχή!

2 σχόλια:

MariaAk είπε...

Συμφωνώ και επαυξάνω! Αρκεί το καρβέλι να μην είναι μπαγιάτικο! Να μη λειτουργήσουν δηλαδή οι ΤΠΕ ως το άλλοθι καινοτομίας για μπαγιάτικη μάθηση.

Freedom είπε...

Μόνο που το βελόνι είναι τόσο ελκυστικό, που μπορεί να ξεχάσουμε και να χάσουμε το καρβέλι...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails